PDA

查看完整版本 : 请教~~

凌凌漆
2005-05-23, 11:30 AM
装左杀毒软件台机系米会慢D枷/吾装杀毒既话有乜方法可以保护电脑呢

Tony
2005-05-23, 03:13 PM
一般会慢少少,加多点内存,一般都吾觉的啦。如果真系在乎,平时就不开,睇网页和下载软件时再开。

凌凌漆
2005-05-23, 04:44 PM
TONY哥我既系统系XP,开机入到系统桌面果时要等成分钟先可以操作,要等果个网络连接既图标出现左先可以操作的,系乜事呢

YUKI
2005-05-23, 08:13 PM
可能你内存条比较低!加大D内存条!

风云
2005-05-23, 08:38 PM
TONY哥我既系统系XP,开机入到系统桌面果时要等成分钟先可以操作,要等果个网络连接既图标出现左先可以操作的,系乜事呢嘿嘿
是不是装了诺顿?!

Tony
2005-05-23, 10:29 PM
一是可能内存不够大,或软件装得太多,开机时要拼命读硬盘.二是你的网卡中没指定IP,开机时它等待分配IP,所以就拖慢了开机的速度,只要在网络属性中指定一个IP就行了,如192.168.0.5,掩码255.255.255.0

凌凌漆
2005-05-24, 07:31 AM
我台机既配置系:CPU: P42.4A盒
主版: MSI 865PE
显卡: MSI 9550/128M
内存: KIMAX 256MDDR/ 2条
硬盘: 金钻120G
要不要再加大D内存呢,网络连接果度我系自动分配IP的,我用既系铁通A仔,IP要点设啊.我原先装过诺顿E家用紧金山,,E家30蚊买左只华苏还原卡番来吾识用.甘装杀毒软件好定系还原卡好D啊?装杀毒既话装边只好呢!!

凌凌漆
2005-05-30, 08:49 AM
tony甘系乜事吖????/

Tony
2005-05-30, 11:58 AM
太简单,睇吾出.

凌凌漆
2005-05-31, 01:29 PM
就系玩玩下魔兽突然弹出桌面.就出现呢个甘既野啦

tander
2005-08-19, 01:35 PM
哈哈哈!!
开机慢~~应该系装了太多的软件.开机程序太多吧~~

F货
2005-08-19, 09:16 PM
哈,终于响呢个网度发现比我更水噶人啦!!!!你用边个杀毒架?右下角系咪显示两个连接图标?

凌凌漆
2005-09-07, 11:07 AM
E家乜杀毒都无装.连防火场都关埋,我用路由上网.一开机就可以上.E家装左只还原卡,仲将成个C盘做左个GHOST.我淋呢次应该用得一头半个月挂

凌凌漆
2005-09-07, 11:38 AM
我水平屎我认枷.从有电脑开始到E家几年时间我只系识得打下机.上下QQ.今年有好大既进步.毕竟嘛嘛地都识得装个系统 :D .为左要学电脑,我今年使左吾少钱枷啦,吾计去D电脑培训班交个D学费,净系买书同买蝶都查吾多成千银.从今年自已既情况睇来.自已直头系只水鱼.果D牒买翻来都吾知有乜用.为左要学,今年执左2台电脑.一台P4.一台AMD既.又使左成7千几银.导致E家破产了.计埋原本屋企果台C4一共三台机,E家日日响屋企装完又拆,拆完又装.罗D新机来甘搞实践经验真系有D浪费.而且仲好鬼死肉尺.终于报废左一块主板.一张显卡.一只硬盘.好采主板同硬盘有得换过新既.显卡就无甘好采啦,(我都吾知点解显卡同主板拆槽果度会着火冒烟的,发觉已经太迟.主板好D净系少拆槽.显卡金手指果度烧到隆晒).不过E家我好困扰既系.有时装完系统.游戏.觉得台机硬系发辉吾到距既速度,又无呢方面比较熟既朋友问.下下靠自已去摸.好辛苦.心情好差..
我好想稳个师傅跟下.吾知边位有兴趣呢..之多食饭饮茶.卡啦OK直落我既啦 :D :D
我QQ系308722943

吉它爱好者
2005-09-14, 02:41 AM
TONY哥我既系统系XP,开机入到系统桌面果时要等成分钟先可以操作,要等果个网络连接既图标出现左先可以操作的,系乜事呢
你好你的问题和我的一样....我家有两电脑 :
一台是C3 1G. 815EP板.HY256
另一台是CD 2.66G 865.升技 IS7--E板.金士顿512.
两台电脑的配置相差十分大.但是有同样的问题.....
刚装好的系统没有这个问题.但是装了一些软件后这个问题又出现了.我总结出来的结果可能是我们的系统有问题...或是软件造成的..与硬件没有关系..

吉它爱好者
2005-09-14, 02:44 AM
一是可能内存不够大,或软件装得太多,开机时要拼命读硬盘.二是你的网卡中没指定IP,开机时它等待分配IP,所以就拖慢了开机的速度,只要在网络属性中指定一个IP就行了,如192.168.0.5,掩码255.255.255.0
你好...我也试过在网络属性中指定了IP.....但问题还是存在.

F货
2005-09-14, 09:20 PM
嘻嘻~睇来老子唔出马唔得啦!系系统噶网络连接设置问题!我果台开机5秒就挂上去啦(本人玩电脑两个月就要自已装系统啦,007你甘有米,8我为师我教你,学费系你台C3)

吉它爱好者
2005-09-15, 02:11 AM
高手....

alanxuyong
2005-10-29, 12:55 AM
最好呢就系减少点开机随机启动个哪些软。。。。。
你装的什么杀毒。。。
如果是卡巴哪一定会慢的。

笨饭团
2006-02-02, 02:47 PM
电脑问题其实不多,也就那么几种~~~~