PDA

查看完整版本 : 【讨论】你会借钱俾人吗?

Emma
2005-05-17, 02:40 PM
依家借钱俾人,十借九吾还!有朋友借钱俾好友,期到冇得还,最后打官司,朋友反晒面,官司赢咗米一样收吾返数!!

风云
2005-05-17, 02:58 PM
那也要看看是哪一个朋友是因咩事借钱
该借的还得借

xiancongyan
2005-05-17, 03:25 PM
睇环境,如果不多,或者特殊,被骗,但不会对自己伤害太大就得啦

小夜
2005-05-17, 03:47 PM
借钱!要睇边个借同埋自己环境如何罗。01年时有个同学问我借5000蚊,到我需要用钱时问距还钱次次都只还几百,问左几次自己都唔好意思问距罗返钱了。到现在已经没联系了。。。。。。

yuner
2005-05-17, 03:49 PM
做人有时候真的无奈!

风云
2005-05-17, 03:51 PM
第一次借钱给某人时最好不要借太多
这样就可以用少量的钱来看清楚那个家伙的信誉好不好

小夜
2005-05-17, 03:57 PM
有时认识10几年的朋友问你借钱,他需要钱,问你借,那你一定会借给他。你急需用钱时,但他又没能力还你,你会怎么样????

tomorrow
2005-05-17, 05:09 PM
哎,借钱最麻烦,亲身经历,不是好熟好熟好FRINED的朋友,一般不借,
现在我就是追债烦到物甘,开口又不好意思,不开口自己又亏本,真是不知道该怎么办~~
惨~~

坚决不借~~

Tony
2005-05-17, 05:29 PM
不熟的绝对不借,很熟的,根据自己的经济情况,借出不影响自己生活,及就算不还也只是当教训的数量,大概是1000以下吧.不过已经有几个朋友借过钱,不还,搞到没联系了.

萧天
2005-05-17, 07:18 PM
赞同你的睇法~~我都系敢样~~有几个朋友借过我钱`1虽不是很多~~几佰蚊~~巨话有钱就会还比我`~但到有钱之后!!现在~~~~~~~~~~~!敢就睇到呢个人信誉问题~~下次再问我借~我都坚决不借!

xzgang
2005-05-17, 09:44 PM
嘻嘻!!!!!同各位都甘熟咯..系甘意正几旧水救济下呢???最多以后还返俾你啊~~

呵呵!!!!讲钱真系会伤感情架!!同朋友讲钱难免伤感情.切身体会~~~

rebercca
2005-05-18, 01:00 AM
借钱借到要打官司那太可怜了!又搞坏关系!人到了这时候本性就现出原形了!也许借的人也很不安!

但我还未遇到这种情况!因为我们就算去了第二个城市还是会还到帐号上的!

兴幸!

yuner
2005-05-18, 04:54 PM
现在我是不借的啦 因为自身难保

hghw
2005-05-18, 05:39 PM
借钱要看对方是边个!要看对方的人品!

monkey
2005-05-24, 06:12 PM
我就系就惊遇到甘样既事,唔系话我掂样,其实真系好难为情,其实点讲咧,呢D事都仲有办法避免既!甘就要你平时多谦虚D啦!平时装得好穷甘样多讲自己生活唔系甘好,少讲自己生活系掂样既唔错,仲有平时同朋友出去千奇无太阔绰,如果你甘样阔绰既话巨地就会觉得你既生活唔错,以后有困难想向人借钱既话,甘样第一个人选就系你啦!所以我平时都系用甘样既方法去避免架,有时仲有D朋友问我使唔使借D钱卑我添,唔系话我小气,其实我真系唔知掂样做,你话啦,系唔系甘样先,我相信你们平时都经常遇到甘样既情况瓜!

tomorrow
2005-05-25, 12:13 AM
哎,,,,,,惨 ~~~~~~~~看来我的钱无戏了

萧天
2005-05-25, 12:47 AM
老兄讲到真有道理~~一语惊醒梦中人`~~多谢~~~我就系就惊遇到甘样既事,唔系话我掂样,其实真系好难为情,其实点讲咧,呢D事都仲有办法避免既!甘就要你平时多谦虚D啦!平时装得好穷甘样多讲自己生活唔系甘好,少讲自己生活系掂样既唔错,仲有平时同朋友出去千奇无太阔绰,如果你甘样阔绰既话巨地就会觉得你既生活唔错,以后有困难想向人借钱既话,甘样第一个人选就系你...

iamr
2005-05-25, 09:57 AM
我个人觉的。距系你朋友,帮到距就应该借!
我相信人系有感情噶,你帮距,当你有难的时候距肯定都会出手帮返你,如果距系一个呒情呒意的人,甘都呒办法。
但你帮的越多朋友,就有越多的朋友帮你。
宁愿有借错,都不可有放过!

一个字有朋友就应该“借”!

小纱
2005-05-25, 11:07 AM
唉~!~!借钱?????就算系最好的朋友到依家都系不了了之啦~!!借钱俾人就遇佐无得还咖啦~!我又无钱借俾人地又唔使问我借钱甘就得啦~!讲到钱就系伤感情咖啦~!!所以我同D朋友以经讲佐距地唔会问我借我都唔会问距地借~!

tus123
2005-06-06, 11:10 AM
我个人觉的。距系你朋友,帮到距就应该借!
我相信人系有感情噶,你帮距,当你有难的时候距肯定都会出手帮返你,如果距系一个呒情呒意的人,甘都呒办法。
但你帮的越多朋友,就有越多的朋友帮你。
宁愿有借错,都不可有放过!

一个字有朋友就应该“借”!说得不错,我觉得只要系朋友问到应该借的,当然要量力而为,因为怕他不还而不借,我心难安,万一这个朋友真的等住救急的呢。这小小钱就能看到你与他的友情有多深,看到他的人品如何应该值得花的。

rebercca
2005-06-06, 11:13 AM
系朋友的话,有就一定借!~如果他不还,也许是经济还不好.....反正我觉得友谊重要过金钱!~我们要珍惜!~

★蓝色妖姬☆
2005-06-07, 12:26 AM
我有钱肯定会借

乔装打扮
2005-06-07, 02:42 PM
咁你现在有无钱呀?