PDA

查看完整版本 : 原创 宜家某D家长教仔女的方法实在唔要得

Erika
2007-10-06, 12:48 PM
宜家某d家长教仔女的方法实在唔要得

琴日早上坐公车,有个妈妈带住个小朋友(睇样都有十岁了)上车,妈妈0都左羊城通后就同个仔行到车后找位坐,司机开左一个站,见个女人无上来俾钱又无下车的打算就大叫要距快d帮个小朋友补返车费,个妈妈就好大模斯样甘坐着话"无散纸啊",后来个司机就调整左个0都0都机,要距再0都多次.在小朋友面前,作为家长甘实在唔应该,距地是在总站上车的,出门口前就应该检查下有无散纸啦,如果真是无,上车的时候应该同司机讲,点可以一句无散纸就算嘎,如果个个上车后都话无散纸,甘咪天下大乱罗,特别是在小朋友面前,作为妈妈都唔做个好榜样,第日距个仔咪会觉得无钱搭车只要讲句(或者搏大雾,司机唔出声就过关着数左).

之前又是在公车上,有对夫妇带住个七八岁的小朋友坐车,个小朋友好淘气,成日跑到后门按果个下车铃,玩左好耐个司机先忍唔住话左个小朋友两句,点知个爸爸竟然冲上去骂个司机"你最好唔好去xx(果部车的总站),如果你去亲果度我一定找人打杀你!"个司机当场唔敢出声,声音后来距地到站下车,个司机立即跟住下去,车上的人都好惊距地打架,但据估计,个司机应该是去道歉,因为距地有讲有笑(甘又是的,个司机跑车的线路是固定的,如果果个男人真是找负气个司机是跑不掉的).我在想,司机道个歉保个平安无咩所谓,又唔会少块肉,但果个爸爸在个仔面前做的事,距个仔第日好可能就会有样学样,大个左会唔会是一个好人真是好难讲.个仔如果坏左,吃苦果的绝对唔会是果个司机.

为左仔女的前途又好,为左自己的晚年又好,做父母的就应该在每一件事上给孩子做好榜样,即使是小事,因为孩子就好似一面镜子甘,父母的一举一动好直接影响到孩子的成长的.

小云
2007-10-06, 12:57 PM
不错,好帖。

Kulosaki
2007-10-06, 02:52 PM
睇开d啦`````````你d野都唔系第一次咯`````````

Erika
2007-10-06, 02:53 PM
终于明白宜家d 0靓仔点解甘中意讲打讲杀!

Kulosaki
2007-10-06, 03:27 PM
打打杀杀够威嘛`````````

肇庆烧鹅
2007-10-06, 07:19 PM
青春期..系甘个拉!`

Tony
2007-10-06, 07:50 PM
但不教个仔打打杀杀,会不会不适应这个社会,迟早吃亏啊?