PDA

查看完整版本 : 不喜欢广州的原因!!!!!

canseeme
2006-11-14, 09:56 PM
好多人问我广州点样,我都回答晤中意。第一:唔中意个种人来人往个种冷漠的压抑感,第二:就因为每次去广州 都晤会发生好事。

最黑个次 竟然可以写成《广州奇遇记》

记得应该系97年2月14个阵。黑过锅底。

个日,过广州开个会。开完会,打算去琶洲亲戚度去玩下。所以下午5点左右,搭车去流花个边转车,落车发现,钱包被盗。。。。。。。 好彩,我一向都有将散钱放裤袋噶习惯。心情无晒,打个电话返广州公司个边问同事借钱打算坐车返肇庆(犯错1,应该直接返去总公司),打完电话发现,再被人光顾一次,连散钱都被人偷埋,,,,,连电话钱都无钱比。
惨,唯有将call机押系电话亭。然后问电话亭条友借2蚊返公司,个扑街竟然晤肯。无晒办法,只有通街问人借。。。。。。估计因为个样问题(象不良青年),竟然问左大概个几钟都无人肯借,行下 行下 竟然去到流花车站。
竟然,竟然,竟然,奇迹出现。比几个大汉围住,抢劫呀。。。。。前后都有刀,比人搜左一遍,居然身上一分都无,众人爆怒时,我发觉呢班人系云南人。哈哈,好彩自己识讲云南话,都系半个云南人,向距地借钱。竟然借到。。。。。。天呀,,,,有救啦。

坐车返到公司,鬼死甘唏嘘。问同事借左钱,心情鬼死甘差,去赎返台机跟住去中山八路准备坐车返肇庆,去到鬼死甘饿 先去食左呢世人食过最难食噶炒牛河同基本上用生粉煮成噶粉肠粥。然后去坐车,,,,,先发现自己怒火冲天个阵 晤记得睇钟(错误2,导致有下列后果)。已经晚上9点几,已经无晒返肇庆D车。
打电话比同事,话比距知今晚去距下榻间酒店房住,同事话OK。个心定落来,系车站行出来时,发现街对面有间游戏机室,狂喜,一预去发泄一下(错误3,贪玩误事)。冲入去后,玩得鬼死甘开心。突然收到同事发CALL问我落大雨点解仲未返酒店。冲出机室一睇,D雨仲大过倒水,当场差点想晕。望晒出边,电话亭又无,连的士都无。惨呀。。。。。只有返入机室继续玩。
点解??点解广州D机室无通宵???12点,机室关门将我一个人扔在机室门口,一个人看住个天发傻。点知D死雨,仲要越落越大,同事又以为我出事,系甘狂CALL,个心烦到死,风又大雨又大,条裤都湿晒。晤知几点,雨停左出去一睇车站个钟:4:30左右咯,激到死。想话比个电话同事,又无通宵噶电话亭。狂躁。。。。。。
肚鬼死甘饿,去稳野食。居然比我稳到间粥档,入去食左碗难食到死噶牛肉粥,出来打算去坐车去酒店,只见一排的士系路边,D司机晤知去晒边。我一辆一辆转过去,都唔见人(错误4。瓜田李下)。个阵,突然来左2个巡警,上来搜身,话我晤知系晤系偷车噶。比人带返派出所又搜又问搞左半日。无证据,放人。
天光啦成7点几,一肚气,拉拉临买票上车,赶快离开呢个鬼地方。

以上绝对系我个人亲身经历,,,,,,绝无虚构。。。。。。。。。

F货
2006-11-14, 10:11 PM
以前觉得广州人好冷漠,响广州一排,发觉广州人都几好,唔好噶只系d捞!

坐墙头等红杏
2006-11-14, 10:17 PM
哇,圆创啊,加精
我在广州生活12年了加起来还没你那么黑

2006-11-14, 10:25 PM
呵呵。。。我在廣州也生活地三年多四年了﹐無你一日甘黑喔﹐你真系幸運﹗~~~~

超级大炮
2006-11-14, 10:32 PM
我在广州多年平安无事,来肇庆1年不到被抢了一次(内有手机等价值2000多元的财物)、被偷一次(钱包和手机)!

bennykun
2006-11-14, 10:45 PM
广州几好啦,近几年的交通好咗好多啦,
不过治安就真糸马马咯,食个方便也好容易,价钱就见人见智咯~

小桃红
2006-11-15, 08:49 AM
去亲广州都担心被人偷钱,所以行街都行得吾放心。广州人多车多,都吾知有物好。

无情无爱
2006-11-15, 10:54 AM
走霉运的时候我也差不多了!~

缘份1=1
2006-11-15, 04:14 PM
哈哈,自己大头虾就大头吓啦,去到边都系俾人偷啦,又系度话广州唔好,

like12
2006-11-15, 04:28 PM
好想去广州啊,几年没去过,路都不认得!

BBS
2006-11-15, 10:41 PM
无奈.........
一件比一件精彩.
呢一日你都算是大起大落咯!!!!

猫猫家族
2006-11-16, 08:09 AM
以前觉得广州人好冷漠,响广州一排,发觉广州人都几好,唔好噶只系d捞!
吾知点解,广州既人好排斥外省人~

like12
2006-11-16, 10:07 AM
对~~

曼联
2006-11-18, 01:24 AM
楼主就叫黑仔,大家吾知咩?

曼联
2006-11-18, 01:24 AM
我几中意广州

缘份1=1
2006-11-18, 03:59 PM
吾知点解,广州既人好排斥外省人~
因出事架都系外省人多,你睇下乱过马路啦,仲有偷抢啦,不过广州人本身就系冷漠,