PDA

查看完整版本 : 日记心情(日记贴开张)

yohoooo
2006-03-03, 11:27 PM
3月3日
晴!室外好暖,室内好冻!:confused: :confused:

临上床醒起好似有件事未做,想来想去卒之谂起,应承当日记咁写,每日发一贴!好,就从而家起!

不过,话写又唔知点写起!就先写吓写日记o既心情喇!

讲番起新,都好耐冇写日记咯!以前番学时都时不时写吓日记,写吓诗咁!唔好笑,好似我哋啲咁o既年纪(3张有多)多多少少都受过席慕容o既影响,唔多唔少都写过吓诗架!而家唔知啲学生仲有冇好似我哋咁样呢?

到佐大学毕业之后就一直冇写过乜嘢,有时提起笔都忘字!唔知系咩嘢原因!可能系懒,又或者系娱乐太多,总之字越写越少,酒就越饮越多!仲有就系可能而家冇呢种心情!

终于讲到心情!心情系乜?相信冇几多人可以准确描述,心情系心理?系感觉?系情绪?定系思想?好似都唔准确!你话汉语系未好难呢?英语一个mood就基本搞掂上面几个意思咯!

算数,唔理咁多先!再讲番写日记o既心情,记得以前最早写日记时系俾老窦逼住写o既,所以有鬼有心情,通通都系流水帐,写埋都系食佐乜做佐乜仲有就系数学攞佐99分(犀利挂?不过系小学o既成绩)!大佐少少,开始俾多佐心机,开始写吓风景!个时中意踩部单车四围逛,所以多佐留意身边唔同o既风景!再大个少少,大家都应该知道会系写啲乜喇!虽然而家可能好普遍,但十几年前我绝对算得上早恋!所以多数写吓情呀爱呀等等,仲有就系诗开始登场!就咁断断续续番到大学都有写过吓,不过数量就越来越少,到而家我都觉得遗憾!因为番大学实在系太开心,冇记低真系可惜!

睇番上面所讲,写日记o既心情冇一定o既规律!有无奈,有开心,有激情,有遗憾,仲有就系而家咁:有期待――唔知有冇人请消夜呢?

呢啲感觉大家有冇似曾相识呢?――当然有啦,生活里便多的是啦!冇错喇!生活其实就系一本日记,写呢本日记o既心情就系你对生活o既态度,唔同o既系日记写系日记本,生活写系你个心!大家想系生活呢本日记里面写多啲开心o既嘢个话,自己识做啦!!

话时话有冇人请消夜啫??

(PS:以后写日记贴唔用广东话咯,鬼咁难揾啲字)

光爷
2006-03-04, 12:26 AM
哦,原创。支持。

bennykun
2006-03-04, 01:30 AM
唉,我寫咗博客都有一些時間了,有空交流下!

一年以后
2006-03-04, 07:54 AM
我不嬲无写开日记个习惯

猫猫家族
2006-03-04, 07:58 AM
我都想写下,不过好似无野讲..

yohoooo
2006-03-04, 02:44 PM
唉,我寫咗博客都有一些時間了,有空交流下!

话时话,博客就听得多,不过唔知系乜?:) :d 介绍吓好嘛?

我都想写下,不过好似无野讲..

谂到乜咪写乜咯!比如今日煮乜菜!点样整o既咪介绍吓咯!:o

xzgang
2006-03-04, 02:46 PM
支持原创...加金加声望!!!

like12
2006-03-04, 02:46 PM
坚持呀~~~

傻瀦瀦
2006-03-04, 03:16 PM
顶下啦`

Emma
2006-03-04, 07:16 PM
博客日记应该叫笔记!~