PDA

查看完整版本 : 【求助】想问下高手.有关XP既??

xzgang
2005-12-04, 09:40 PM
我个XP系统今日发觉竟有3.7G甘大,以前初装时最多就系1点几G....

用优化大师又唔知优边D???(以前中招太多.唔敢乱来..呵呵)...

问下各位有没办法删减D空间.....,最好得番1点几G甘啦.....

详细教下本人呢..........比如边D可以唔要都得既.........话俾我知

在此无言感激....................:D

Tony
2005-12-05, 12:07 AM
软件区有XP瘦身的文章.
http://bbs.1819.net/showthread.php?t=47&highlight=%CA%DD%C9%ED

凌凌漆
2005-12-05, 03:32 PM
XP装起大概1.7G左右.再优瘦一下大概1.3G.变态点会减到1G以下,不过其实优左之后除左系开机快左D同埋空间少减D之外.无乜特别.有时过份优化会令到系统好吾稳定.

xzgang
2005-12-05, 06:10 PM
搞左成日....

先至少左200M左右......都仲有3G.......

可能唔敢乱来吧....

F货
2005-12-06, 12:28 AM
我全C盘有1.65G,E台C盘系3.几G,无所谓啦,反正仲有4G

xzgang
2005-12-06, 12:34 PM
我个C盘得个4.9G,初时谂住唔会装甘多野.....

而家得番800M空间........

凌凌漆
2005-12-06, 07:29 PM
哗~你地果只XP系乜版本枷??点解你地要3G几空间既?我装做十几次都系得1.7G左右.

F货
2005-12-06, 10:04 PM
装得野多咯!我E台C盘用佐2.81,另一台重装过,只用佐几日,装佐输入法,影暗风暴,杀毒,快译,显卡驱动,解压,用佐1.65G,油化后开机只用佐90M内存(正确来讲系86M)

zhuzhu2000
2005-12-10, 11:05 AM
把系统还原关了吧