PDA

查看完整版本 : 【分享】开个贴俾各位商家申下苦既,无论系边行边业都得,各位消费者都可以入来发表下意见,讲得唔好既即管叼,愿买卖两家都能和睦相处

F货
2005-10-22, 11:11 PM
兄弟们,COME ON

凌凌漆
2005-10-23, 12:03 AM
E家呢个社会做行行都甘难.瘦田无人耕,耕开就有人争.

F货
2005-10-23, 12:04 AM
唔知你地觉唔觉,做生意比打工噶仲苦吖!同人打工至多系睇老细面色嗜,但你做生意噶系个个人噶面色都要睇!就算系对方唔岩你都要耐心解识俾对方知,如果唔系人地又会投诉你架,仲要周围唱你:(

F货
2005-10-23, 02:09 PM
睇来大家工作得都几开心喔!我地E行就唔得啦,风显太大!

我系做维修架!经常碰到各种各样噶麻烦!就罗换机壳来讲,好多客户罗来噶机都好久噶,你地知啦,由干手机噶移动性,加上时间耐佐,好多都有暗病架!平时唔搞距无所谓,但一拆开来就现形啦!相信工作起维修第一线噶同行都试过,换一个机壳,无错距系得用到既只系个外壳坏佐,但你换好壳之后就会发现无显示啦(甚至罗出个总成来果阵就试出来啦),排线有问题,甘你点算吖?虽然自已知唔系自已噶错,但客户会听你E套吗?你去到边都唔够人讲架!到头来咪又自已啃!本来可以小嫌几蚊既,反道变成贴钱帮人整机吖!

F货
2005-10-23, 02:21 PM
我又有做二手手机。赚又咪话多,仲要担惊受怕!机无事仲好,最怕就系出问题!如果机无事甘仲可以挣到30~50蚊,机出佐问题人地肯定会来稳你,整亲都要3,50啦,无钱赚啦,如果涉及4大件噶,呵呵~~~仲贴百几十系好正常噶事!

F货
2005-10-23, 02:23 PM
做新机都唔好做吖!苦苦苦~~~训完先,88:D

xzgang
2005-10-23, 02:32 PM
大家唔来诉苦既??得F货自己诉..我来捧捧场先.....

听你甘讲,做咩都有风险架拉...

F货
2005-10-23, 02:39 PM
甘你果行又有乜风险吖?

F货
2005-11-24, 07:44 PM
我今日失佐手吖!:mad:

你地有无听讲过飞天龙E个牌子噶手机?今日有台飞天龙938噶机换排线,我唔小心将个插头焊坏佐,问晕晒广宁D行家都无果个插头,又无货罗吖,E次死啦,为佐个插头要赔台机俾人吖:mad:

Tony
2005-11-25, 12:39 AM
我以后修电脑都要定条规矩,超过3年的电脑吾修,减少损失.

F货
2005-11-25, 01:20 AM
何解吖?都无零件啦?你修电脑点修架?如果修好一个月内出现其它毛病(即唔系同一个故障),你会免费帮距修吗?(客人通常会好客气甘讲Ed叫做保修!)修手机唔同,如果短期内(哪怕系一个月甘长噶时间)机件出现其它问题,都要同距整噶,人家话系你搞坏既你都无办法,E种人我见过唔少,一系有心来搏朦既,一个就系无知既文肓,好似修过一次之后距如机永远唔会再出门题甘!去医院睇感冒距都唔敢包你唔会发热啦:p

F货
2005-11-25, 01:05 PM
工作日记:我今日又赖野吖,有无边份工无甘大风险架?

QQ42089452
2005-11-25, 01:41 PM
我这行仲惨啦。打份工粮又唔多。仲要成日担惊受怕。好似做贼甘。唉!真系讲出来都心酸。朝朝早返来开着台电脑。想玩玩游戏。打打牌成日要但心背后老细忽然出现。。唉。都系唔讲甘多啦。成日要望背后。费事倾多几句老细望住都唔知添。

F货
2005-11-25, 08:59 PM
今日有客户罗来8250来换电子,板机来既.谂住无乜事既,於是就接佐.仲边拆边同距讲距台系板机,唔耐用架,仲提醒距用噶时候要小心D.换好之后教好时间,关机,罗电池出来(试下个电子有无起作用).其间帮距扫佐下D尘.两分钟之后装上电池开机,一样要教时间喔,唔通系装得唔好?就同距讲再装多次,如果唔得既就系台机唔得啦.重装之后,上好罗丝开机,惨,点都开唔到.电池有电噶,检查过,字库无反应啦.呜呜~~板机噶电路好叼架,同正常噶机唔同,又难修!我就无办法搞唔到啦,叫行家帮拖咯.无计啦,又做佐锅蚀本生意!虽然唔关自已事,而且整个拆机过程个客都响度睇住,但人家会同你分担个费用吗?如果你唔同人整好既,去到边同唔够人讲噶,E个就系我地E行噶苦况,依家板机又多,又难整,就系系正规机噶质量都好差,有时候D机一拆就坏噶,遇到甘噶情况只能怪自已唔好彩啦!早就谂过转行,但处已乜都唔识,唔知做乜好,有好心人指条明路来吗?:mad: